Australienii de la Oz Minerals, interesați în continuare de preluarea Cupru Min: „Vom monitoriza situația. Dacă se reia licitația, vom analiza opțiunile”

Australienii de la Oz Minerals, interesați în continuare de preluarea Cupru Min: Vom monitoriza situația. Dacă se reia licitația, vom analiza opțiunile
Publicat: 06/06/2012, 19:05
Actualizat: 30/07/2014, 01:23

Australienii de la Oz Minerals ar putea fi încă interesați de achiziția Cupru Min, în ciuda faptului că grupul australian a pierdut licitația organizată luna trecută de statul român pentru mina de cupru din România, scrie Sidney Morning Herald.

Compania a confirmat că urmărește în continuare situația Cupru Min, pe fondul informațiilor potrivit cărora negocierile cu ofertantul câștigător – Roman Copper – au eșuat.

Publicația scrie despre canadienii de la Roman Copper că nu au îndeplinit termenii și condițiile guvernului român pentru vânzarea Cupru Min Abrud. Roman Copper a agreat tardiv termenii și condițiile puse de statul român, la mijlocul lunii aprilie, dar guvernul român a adoptat o atitudine fermă și a declarat că negocierile cu firma canadiană au eșuat, iar procesul de vânzare a Cupru Min Abrud va fi reluat.

„Acest lucru ar putea acorda companiei Oz Minerals o a doua șansă în achiziția Cupru Min și a activelor sale, mina de la Roșsia Poieni”, comentează autorul articolului.

În plus, directorul general al Oz Minerals, Terry Burgess, a declarat că firma sa nu a fost abordată de autoritățile din România pentru a-și reînnoi oferta, dar că va continua să urmărească evoluția procesului de reluare a licitației.

‘Dacă va reveni în actualitate o vom evalua (o nouă ofertă – n.r.) Ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de grupul care a câștigat licitația, de Guvernul român și de agenția implicată în procesul de vânzare. Și cred că, dacă vom fi interesați, va trebui să reevaluăm activul în raport cu celelalte oportunități pe care le urmărim”, a spus Burgess.

Oz Minerals are în plan achiziția de noi mine de cupru și aur, urmărind să investească în acest scop un miliard de dolari în acest an.

Unii dintre investitorii locali s-au arătat dezamăgiți de interesul Oz Minerals pentru o societate de talie mică, precum Cupru Min, dar Burgess a declarat Oz Minerals a avut acces la informații care nu au fost făcute publice. „Mina (de la Roșia Poieni -n.red.) are o durată de viață de un deceniu și ar putea produce până la 150.000 de tone de cupru în fiecare an”, a explicat el.

Burgess a confirmat că are în atenție inclusiv mine de cupru și aur din Peru, Chile, Zambia, Botswana și Australia, cu active de diferite niveluri, de la unele mici, până la unele dintre cele mai dezvoltate.

Firma canadiană Roman Copper a câștigat luna trecută licitația pentru preluarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min, la prețul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste prețul de pornire a licitației, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat însă vineri, 6 aprilie, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanție pentru investițiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliul Concurenței prețul pentru acțiuni și să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

Statul român a anunțat la expirarea termenului limită pentru privatizarea Cupru Min Abrud că va relua licitația pentru vânzarea Cupru Min, după eșecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper.

La licitația cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min s-au înscris, în afară de Roman Copper, alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) și Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?